Hoe laad ik een lege auto accu op?

  • Geplaatst op
  • Door Accu Unie
Hoe laad ik een lege auto accu op?

Het kan wel eens voorkomen dat je jouw auto wilt starten, maar dat de accu helemaal leeg is. Op dat moment zal je auto ook niet starten. Hartstikke vervelend natuurlijk. Wij leggen je uit hoe je jouw auto accu het beste kunt opladen.

Auto starten met startkabels

Wij vertellen je graag hoe je een lege auto accu kunt starten met startkabels op een veilige maar en verantwoordelijke manier. Lees eerst alles goed door alvorens je aan de slag gaat. We zien vaak mensen lege auto accu’s starten zonder veiligheidsmaatregelen, met alle gevolgen van dien.

Wat heb ik nodig?

Om je auto te starten met startkabels heb je het volgende nodig:

  • Jouw eigen auto met lege accu
  • Een tweede auto met lopende motor
  • Startkabels (Kijk bij de reserveband of vraag iemand die deze wel heeft)
Stap 1: Bekijk de staat van je accu

De lege accu mag geen vorm oxidatie vertonen, beschadigd zijn of lekkage vlekken bevatten. Is dit wel het geval dan is je accu defect en moet je deze direct vervangen. Het toch opladen en gebruiken van een kapotte accu kan erg gevaarlijk zijn, dus doe dit dan ook niet. Gebruik onze accu zoeker om de juiste accu te vinden voor jouw voertuig.

Stap 2: Draag handschoenen en een veiligheidsbril

Helaas maken we het vaak mee. Iedereen vindt het onzin om even een setje handschoenen en een veiligheidsbril te dragen. Het zuur in een accu is enorm agressief en in aanraking met uw huid kan extreme gevolgen hebben. Dan hebben we het nog niet over de ogen gehad. Je wilt niet blind worden toch? Draag gewoon even een bril en een setje handschoen.

Stap 3: Controleer de accu kabels op breuken of corrosie

Als de kabels enige vorm van corrosie vertonen moet je deze even schoonmaken. Dit kan je het beste doen met een staalborsteltje.

Stap 4: Parkeer de auto tegenover de auto met lege accu

De meeste ideale manier is door de auto tegenover elkaar te plaatsen. Zo red je het ook Bekijk of de startkabels de andere auto haalt.

Stap 5: Open motorkap van beiden voertuigen en lokaliseer de plus en min pool op beide auto's

Je kan de plus pool herkennen aan het plusje en de min pool aan het minnetje. Verbind de pluspolen dmv kabels aan elkaar. De zwarte kabel verbind u niet aan elkaar. Bij het voertuig met de lege accu verbind u de zwarte kabel aan uw carrosserie waar deze aarde maakt. 

Stap 6: Start het voertuig

Als u alles heeft aangesloten gaat u in de auto zitten van het voertuig waarvan de accu nog vol is. U start de auto en laat deze gedurende 5 minuten draaien om de lege accu de kans te geven om op te laden. Na 5 a 10 minuten stopt u de auto en haalt u de kabels los. Vervolgens start u de auto met de lege accu. Deze zou moeten starten. Als deze gestart is dan 15 min laten draaien. Het beste is om ook even een stuk te rijden met de auto, zodat de accu genoeg wordt opgeladen voor de volgende keer.

Opladen met een acculader

Indien je geen beschikking hebt over startkabels, kunt u er ook voor kiezen om de accu met een acculader op te laden. Hierin heeft u de keuze uit een druppellader en een reguliere accu lader. Hierover posten wij later ook nog een blog.